KRANIOSAKRAALITERAPIA

Kraniosakraaliterapian (Craniosacral Therapy, CST), tuttavallisemmin kranio, nimi tulee sanoista cranium (kallo) ja sacrum (ristiluu). Kraniosakraalirytmi johtuu aivo-selkäydinnesteen eli likvorin paineessa tapahtuvista muutoksista. Likvor kulkee juuri kallon ja ristiluun välillä, joten tästä johtuu nimitys kraniosakraali. Hoidon aikana havainnoin hyvin kevyin ja lempein käsitekniikoin tuota aivo-selkäydinnesteen kierrosta syntyvää lähes huomaamatonta pulssimaista rytmiä ja tätä kautta pääsen vapauttamaan kehoon kertyneitä jännitteitä sekä epätasapainoa. Kraniosakraalijärjestelmä koostuu likvorin lisäksi aivoista, kalvoista eli faskioista, lihaksista, luista ja rauhasista. Siihen luetaan myös hermostomme. Tästä syystä kranio on kehoterapiana hyvin kokonaisvaltainen hoitomuoto. Jokaisen meidän kehoon syntyy erilaisia fyysisiä ja henkisiä kolhuja elämämme aikana. Joskus ne ovat seurausta akuutista tapahtumasta, mutta ne voivat olla myös pitkältä ajalta kehoomme kertyneitä tukoksia. Kraniosakraalijärjestelmän kautta autan kehoasi saavuttamaan jälleen tasapainon ja tukemaan sen omaa itsekorjautumismekanismia.

Kraniosakraaliterapia juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse itämaihin, jolloin tunnettiin ns. ”bonesettereitä” eli luuseppiä, mutta sen moderni historia alkaa kuitenkin 1800-luvun loppupuolelta, jolloin upseeri ja lääkäri Andrew T. Still perusti hoidon nimeltä osteopatia. Hänen oppilaansa William G. Sutherlandia voidaan pitää kraniosakraalisen osteopatian keksijänä. Hän ”löysi” kraniosakraalirytmin, joka on samalla tavalla fysiologinen rytmi kuin sydämen rytmi tai hengitys. 1970-luvulla kirurgi ja tutkija John E. Upledger kehitti kraniosakraaliterapiasta standardisoidun kehoterapiamuodon, jota opetetaan tänäkin päivänä.

Kranio ihmisille

Voidaan hoitaa mm.

– stressiä ja univaikeuksia
– jännitystä ja ahdistusta, henkisiä traumoja
– erilaisia kiputiloja
– migreeniä
– niska-, hartia- ja selkävaivoja
– lihaskalvokireyksiä
– nivelvaivoja
– ruuansulatusongelmia, suolistosairauksia
– kolarien, putoamisten tai leikkausten jälkitiloja

Huomionarvoiset seikat

Tavallisesti suositellaan kolmea – kuutta hoitokertaa. Kroonisia kiputiloja tai vaivoja hoidetaan pidempään kuin akuutimpia. Hoidon vaikutukset kestävät yleensä noin kuukauden, joten hoitoväli on tavallisesti 4-6 viikkoa. Tuona aikana saattaa keho tai mieli muistutella niistä alueista tai asioista, joissa vapautumista tapahtui. Hoito kestää noin 45 minuuttia, mutta suosittelen, että varaat aikaa kaikkinensa noin tunnin.

Kraniohoito tehdään vaatteet päällä, joten pukeuduthan niin, että sinun on mukava olla. Halutessasi voit ottaa hoitopöydälle myös viltin tai tyynyn. Hoidon jälkeen kannattaa huolehtia riittävästä veden juonnista ja välttää fyysistä rasitusta.

Kranion esteitä ovat kuume ja akuutit tulehdustilat sekä akuutti veritulppa, aivoverenvuoto, selkäydintyrä ja psykoosi.

Jos olet saanut tai saamassa jonkin rokotteen, suositellaan rokotteen ja hoidon välillä kahden viikon taukoa. Jos epäilet sopisiko hoito sinulle, älä epäröi ottaa yhteyttä. Muistathan, että hoito ei korvaa lääkärissä käyntiä tai esim. psykoterapiaa.

Kranio eläimille

Voidaan hoitaa mm.

– liikkeiden epäpuhtauksia ja vinouksia, kalvokireyksiä
– jalkavaivoja, lihasvaivoja, nivelvaivoja
– selkävaivoja ja rankavaivoja
– vatsahaavaa, ähkyä, ruuansulatusvaivoja, sisäelinvaivoja
– käytöshäiriöitä, stressiä
– kiimahäiriöitä

Huomionarvoiset seikat

Tavallisesti eläimen hoito kestää noin 45min, mutta yhteensä aikaa kannattaa varata noin tunti. Hoitoväli on sama kuin ihmisilläkin: noin 4-6 viikkoa. Hoitokertojen määrä riippuu vaivasta, yleensä 3-6 kertaa, kroonisia vaivoja voi joutua hoitamaan useammin kuin akuutimpia. Hevoset hoidetaan tallissa, mieluiten molemmilta puolilta kiinni tai omistajan pitäessä hevosta. Ennen kraniota hevosta voidaan liikuttaa normaalisti, hoidon jälkeen ei suositella ratsastusta tai ajamista, myöskään seuraavana päivänä. Laiduntaa voi normaalisti. Kranion jälkeen suosittelen loimittamista, varsinkin kylmemmällä säällä.

Koirat hoidetaan toistaiseksi kotikäynteinä ja hoito tapahtuu joko lattialla alustan päällä tai hoitopöydällä, niin että omistaja on mukana hoitotilanteessa. Jos koira on erittäin arka tai varautunut, ilmoitathan siitä etukäteen. Kevyt hihnalenkki on suositeltavaa tehdä samana päivänä, mutta raskaimpiin lajeihin kannattaa hoidon jälkeen pitää taukoa muutama päivä.

Muistathan eläintenkin kohdalla huolehtia riittävästä nesteensaannista ja levosta. Rokotuksiin kannattaa pitää parin viikon tauko (myös ennen hoitoa), madotusta ei kannata tehdä samana päivänä sovitun kraniohoidon kanssa. Kraniosakraaliterapia ei korvaa eläimen tarvitsemaa lääkärissä käyntiä.